Årets sista bok

Ja då har jag läst färdigt boken Vänninan skriven av Eva Franchell. Den handlar om vänskap, politik och makt och skildrar från insidan flera av nutidens politiska händelser. Franchell arbetade tillsammans med Anna Lindh och blev vittne till den tragiska händelsen på NK 2003. Boken skildrar som sagt en del politiskt uppmärksammade händelser, vilket kan tyckas vara tungt och tråkigt. Men så upplevde jag det inte. Hade inte dessa skildringar funnits med tror jag inte jag hade orkat läsa vidare. För att bara läsa om vänninornas vänskap hade blivit riktigt trist. Samtidigt som dessa händelser var det som påverkar deras vänskap positivt. De blev så att säga varandras bollplank och diskussionsunderlag. Boken är lätt att läsa och gav mig flera ja just så var det, jaa det hade jag glömt bort! Det är så lätt att glömma det som hänt i nutiden.

Det var alltså årets sista bok för min del och den första för 2011 blir Mankells Den orolige mannen, en deckare med Wallander. Spännande...

Nyordslista

Vårt språk förändras ständigt. Vi hittar på nya ord och gamla får en ny innebörd. Det är häftigt tycker jag! Och varje år presenterar Språkrådet att antal nya ord som har använts under året. I årets nyordslista finns ord som app, bloppis, plånboksbröllop och en mängd ord som har med vulkanutbrott och aska att göra. Vi skapar nya ord utifrån behov och händelser. Ett ord som har fått en ny betydelse är ordet kaffeflicka; ny betydelse är ung flicka som bjuds in på en herrmiddag som något sött till kaffet, smaka på den! Själv har jag inte hört ordet tidigare men det har visst förekommit i den skandalboken om Kungen. Kaffeflicka förknippar jag med en flicka som serverar kaffe och då funkar ju servitris lika bra.

Språkutveckling är som sagt kul och under jullovet ska jag läsa boken Stärk språket stärk lärandet ännu en gång, då vi på arbetet ska arbeta med just språk och språkutveckling. Det ser jag fram emot.

Några nya scrapbilder

Att plocka fram lite gamla sommarbilder och scrapa när vintern är här är både roligt och ger en känsla av att sommaren kommer så småningom... även om det just nu känns väldigt långt dit. Men ljuset har vänt och dagarna blir längre.


                                                                

Home alone

Ja så blev det i kväll, ensam hemma! Då plockade jag fram symaskinen och sydde färdigt gardinen jag påbörjade igår. Jag är riktigt stolt och nöjd. Det är roligt att sykunskaperna finns lagrade och bara att plocka fram när kreativiteten sprudlar. Tack slöjdfröknarna Ann-Marie och Elisabeth för att ni var envisa med att lära mig använda sprätt, strykjärn och symaskin!
Jag kom aldrig till Åhléns men däremot hamnade min mamma på ett Åhléns varuhus och där träffade hon en kusin till mig som vi inte har haft kontakt med på många år. Den lilla flickan har nu blivit en vuxen kvinna och butikschef för ett Åhléns varuhus. Det tycker jag är coolt! Nu är vi vänner på facebook och jag hoppas verkligen att vi kommer att träffas inom en snar framtid. Kusinen har också två rara systrar som hade stor plats i min barndom.
Nu väntar soffan och stickningen!


 
Gardinen i vårt arbetsrum.

Läser just nuTisdag, 28 december

Vilken härlig känsla det är att vakna och veta att idag finns inga måsten, utan jag får göra precis vad jag vill! För några år sedan hade en sådan dag stressat mig och jag hade känt att jag var tvungen att åstadkomma tusen saker, städa, tvätta, åka skridskor med barnen, baka och jaa allt. Men nu när barnen är stora och livet börjar på nytt känner jag lugn och harmoni istället, och det är förbaskat skönt :)

Gårdagen tillbringades med dottern på stan. Vi kollade in rean men det var bara ett enda stort kaos, folk var tokiga! Kläder slängdes på golvet och det revs och det slets hej vilt bland galgarna. Vi styrde istället kosan till tygaffären och köpte tyg till en gardin och avslutade med en mysig fikastund i Eskilstunas gamla stad.

När jag var i tonåren fick jag varje jul en almanacka av min mamma. Den var i hård papp och illustrerad med underbara bilder. Jag har för mig att den hette Bias kalender och att den fanns på Åhléns. Undrar om de finns idag, det kanske får bli min uppgift för dagen. Gå till Åhléns och titta efter en underbar liten almanacka.

Välkommen till min nya blogg!

cathawithlove

En blogg om handarbete och lite pyssel.

RSS 2.0